Ókori pénzek

Ókori pénzek

Miről is lesz szó?

2014. szeptember 17. - alimail

Röviden: bemutatni a kutatásom egy-egy római pénzen keresztül

Bővebben: kutatásom a Kr. u. 5. századi nyugatrómai császárok pénzverésével foglalkozik Honoriustól Romulus „Augustulus”-ig. Ezen időszak a nyugatrómai birodalom lassú agóniájának, a barbár betöréseknek a kora, amelyben a már államvallássá vált kereszténység teljesen hivatalossá válik a császári reprezentációban is. A dolgozat célja az, hogy bemutassam a korszak fő politikai jelszavait, amelyeket az antikvitás legelterjedtebb kommunikációs technikáján, a pénzverésen keresztül vizsgáltam.

Kuun Aladar.jpg

A pénzek feliratai és ábrázolásai a mindenkori kormányzat leghatásosabb eszköze volt a hivatalosan képviselt eszmék hirdetésére az egész birodalom területén. Ennek jelentőségét már korán felismerték, s nagy súlyt helyeztek ennek megvalósítására. A római császári kormányzat nem szűnt meg emlékeztetni a birodalom lakóit arra, hogy a békét és biztonságot az uralkodó személyes, mindenre kiterjedő gondoskodásának, figyelmének, valamint győzedelmesen vezetett hadseregének köszönhetik.A római és a különböző imperiális verdékben készült pénzek évről-évre hírül adták a császár tetteit, szándékait, a kormányzat jelszavait, melyek sokszor fájdalmasan illuzórikusak voltak. A pénzek feliratai és ábrázolásai minden alattvaló tudatába vésték a császár arcvonásait, a római rend eszméit, erejét. Ennek a római rendnek az ereje és eszméi igencsak megváltoztak a Nyugatrómai Birodalomban kialakult válság következtében.

Blogomban szeretném felvázolni, hogy a korszak legjelentősebb uralkodóinál hogyan jelentek meg és használták fel a propaganda és reprezentáció eszközeit a pénzeken. Rámutatok arra, hogy a római világot a növekvő barbár jelenlét egyre jobban érintette. A pogányságból egyre inkább kereszténnyé vált a birodalom és a katonai irányítás is egyre csökken egy olyan korban, ahol a császár bábként van hatalmon, és lassan nem több, mint egy erős helyi hivatalnok. Célom, hogy megmutassa, hogy a társadalmi, szociális emlékek hogyan jelennek meg a pénzeken, mint propaganda eszközök; és hogyan továbbítják az üzenetet elsősorban a hadseregben. 

És a legfontosabb: jó szórakozást kívánok az olvasáshoz! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://okoripenzek.blog.hu/api/trackback/id/tr236706791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása